×
Dilatasyon nedir ?

İnşaat sektöründeki gelişmeler ve yeniliklere bağlı olarak son yıllarda büyük alanlı yapıların inşaatı giderek artmaktadır. Alışveriş merkezleri gibi az katlı yaygın yapıların inşaatları çoğalmakta ve çok katlı zemin ve bodrum katlarda genişleyen kapalı otoparklı konut veya ofis inşaatları imalatı artmaktadır. Her iki tür yapılarda da büyük metrekareli alanlar ortaya çıkmaktadır. Bunların bir kısmı sağlam zeminli bölgelerde olduğu gibi bir kısmı da zayıf, taşıma kapasitesi düşük zeminli bölgelerde inşa edilmektedir.

Bu yapılar projelendirilirken boyutları büyümekte ve farklı yükseklikleri olan yapılar yan yana inşa edilmektedir. Yaşanan zemin problemleri ile birlikte yapılarda dilatasyon önem kazanmaktadır.

Ayrıca tesis içinde inşa edilen ve birlikte kullanılan yapılar, gerekli hallerde taşıyıcı sistemleri projelerde bölünerek birbirlerinden dilatasyon derzleri bırakılarak ayrılmaktadır.

Dilatasyon boşlukları neden gerekir ve nasıl tasarlanır ?

Yukarıdaki sorulara doğru cevaplar bulabilmek için yapının ömrü boyunca oluşabilecek hareketler ve bunların sebepleri ile ilgili bilgi, tecrübe ve iş deneyimine sahip olmak gerekir. Yapıda değişik sebepler nedeniyle (sıcaklık değişimi, rötre, sünme, temellerde mesnet çökmesi, kolonlardaki farklı boy kısalmaları, deprem yükleri altında oluşan hareketler vb.) istenmeyen etkiler oluşabilir.

Dilatasyon boşlukları, istenmeyen etkilerin bir kısmını yada tamamını yok etmek için bırakılır.

Uygun Dilatasyon Profili Seçimi

Statik projede ve imalatta bırakılan dilatasyon derzleri uygun dilatasyon profili seçilerek kapatılmalıdır.

Öncelikle dilatasyon profilleri seçiminde seçilecek olan dilatasyon profilinin kaplama altı mı ya da kaplama üstü mü olacağına karar verilmelidir. Eğer kaplama altı profil uygulanacaksa kaplama yüksekliği dikkate alınarak seçim yapılmalıdır.

Ayrıca zemin dilatasyon profili seçiminde üzerinden geçecek olan yükün cinsine (yaya yükü, otomobil, kamyon, forklift vs.) uygun bir profil tercih edilmelidir.

Statik projede belirtilen hareket kabiliyetine uygun profil seçimi de diğer önemli bir kriterdir.

Diğer bir önemli kriter ise kullanılacak olan yerde dilatasyon profilinin herhangi bir kimyasal etkiye maruz kalıp kalmayacağıdır.

Doğru profil seçiminde işinde uzman kadromuz optimum dilatasyon profilleri önerilerini sizlere sunacaklardır. Her türlü sorularınız için firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.

Dilatasyon boşlularının yalıtımı için kullanılan TPE yada EPDM esaslı esnekliği çok yüksek olan epoksi esaslı yapıştırıcı ile birlikte kullanılan su yalıtım sistemidir.

Mevcut dilatasyon boşluğu strafor, beton, harç, kum v.b parçalardan temizlenir. Temizlik işleminden sonra hava kompresörü ile her türlü tozdan arındırılır. TPE ya da EPDM esaslı dilatasyon bandı, epoksi esaslı yapıştırıcı ile yüzeye yapıştırılır. Kolon, perde birleşimlerinde düşeyde 25cm gibi bandın döndürülmesi gerekir. Dilatasyon bandının yüzeyi uzun süre açık kalacaksa gerekli koruma tedbirlerinin alınması gerekecektir.